Revista artistike shqiptare!

VDEKJA E NOSITIT

VDEKJA E NOSITIT

LASGUSH PORADECI Me zjarr ju flas…, me zjarr. Në gjirin t’im kam hapur varr… Që t’i jap shpresë-edhe t’j-a mar… Un’ ik liqerit zemërak Fatlum dh’i pastër si zëmbak, Po zemra ime kullon gjak: Se vijnë-urtuar zoqtë-e mi, Dh’u jap ushqim me dashuri – Një dashuri për llaftari: Pa nis ah! gjirin t’a godas… Dh’e hap ah! – gjirin...

GJENIU I ANIJES

GJENIU I ANIJES

LASGUSH PORADECI Vështroni si shket sipër valash E tundet anija me ngé? – …Me krismë-e me prush prej stërkalash Mi të shkrepëtiu një rrufe!… Ti det, brohori fshehtësire! Kuptim i potershëm, ti det! …Po heshtje: ndaj valës së nxire Gjeniu i anijes po flet: Prej zallit që sot po largohem, Fillova mërgimin e ri; Hepohem… anohem…...

KROJ I FSHATIT T’ONË

KROJ I FSHATIT T’ONË

LASGUSH PORADECI I Kroj i fshatit t’onë, ujë i kulluar, Ç’na mburon nga mali dyke mërmëruar. Venë mbushin ujë vashat an’-e-mbanë, Cipëzën me hoja lidhur më-nj’-anë; Cipëzën e bardhë, cipëzën e kuqe, Gushën si zëmbaku, buzët si burbuqe. E si mbushin ujë, bubu! ç’m’ju ka hije Ndaj këthenen prapë me hap nusërije: Ndezur yll’ i...

MALLI

MALLI

LASGUSH PORADECI Syr-i bukur që t’u mvrejt – Syri yt që më lëndon – Do më lerë-a von a shpejt, Do më lerë-a shpejt a von. Sapo shpirti m’u dëlir – Shpirti im i nxirë krejt – Do më lerë me pahir Syri-i bukur që t’u mvrejt. E do mbetem përnjëmënd Varfanjak si mbret pa fron: Mbretëresha që më çmënd Do më lerë-a shpejt a von Do...

KU SHTROHET VALA

KU SHTROHET VALA

LASGUSH PORADECI (Romancë) Ku shtrohet vala përmi zall E fryn një këng’ e pakuptuar, Të pashë, motër, plot me mall, Më pe më shpirt të llaftaruar. Q’ahere silleshim më nge Gjith vet-i dytë, vet-e dytë… Dh’i shtinja sytë gjith përdhe – Gjithë përdhe m’i shtinje sytë… Po me t’u ndarë vet e vet, Më s’kishim turp që s’kishte...

KUR NË FLAKË

KUR NË FLAKË

LASGUSH PORADECI Kur në flakë të qiririt ze mendohem net-për-net Dh’e ndjej shpirtin e kulluar nëpër dritën që më tret Prej skëterrës së pa mate më del bot’ e ëndërruar, Vetëm ti, o im-e dashur net-për-net më ri larguar. Po çdo ëndër që më çfaqet prej skëterrës së pa fund, Çdo mendim i llaftaruar që më dhemb e më përtund, Dyke...

MBARIM VJESHTE

MBARIM VJESHTE

LASGUSH PORADECI Fluturoj dhe shtërg’ i fundit, madhështor, me shpirt të gjorë Dyke shkuar që me-natë sipër malesh me dëborë… Iku rënd’ e i përmallshëm, dhe me sqep të ti të fortë Zotëriut q’i la folezën i trokiti mun në portë… Pra më s’duket shpesh’ i fatit prapa bujqësh edhe plorësh, Prapa brazdës së rrëxuar hap-me-hap...

PORADECI

PORADECI

LASGUSH PORADECI Perëndim i vagëlluar mi Liqerin pa kufir. Po përhapet dal-nga-dale një pluhúrë si një hije. Nëpër Mal e nër Lëndina shkrumb’ i natës që po bije, Dyke sbritur që nga qjelli përmi fshat po bëhet fir… E kudó krahin’ e gjërë më s’po qit as pipëlim: Në katund kërcet një portë… në Liqer heshtë një lopatë… Një...

PËRJETËSIA

PËRJETËSIA

LASGUSH PORADECI I Jam sot, Si vjet, Si mot, Si përgjithënjë. Në trupin jam Në zemr’ e shpirtin t’ënd. Kur jam në trupin t’ënd, Jam domosdo Dhe jashtë trupit t’ënd prej vetvetiu: Në pemën jam, që shije ty të jep, Në fluturën, që krahat ti j-a çik, Në lulen jam, që erën ti j-a merr. Që brënda trupit desha t’a bashkoj Dhe veten...